Zo vind je een betrouwbare makelaar
Of je nu een wasmachine koopt, je cv ketel wilt vervangen of op zoek bent naar een goede schilder, zodra je iets wilt kopen of een dienst wilt afnemen, begint de zoektocht naar de meest betrouwbare, veilige en complete variant.
Dat is natuurlijk niet anders als je je huis wilt verkopen. Ook dan ga je op zoek naar een betrouwbare makelaar.
Eentje die zijn beloftes waar maakt, je helpt waar nodig en zorgt dat je huis zo goed en zorgeloos mogelijk verkocht wordt. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een huis wilt kopen. Ook dan wil je in zee gaan met een betrouwbare partij die jou helpt, begeleidt en jouw belangen zo goed mogelijk behartigt. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een betrouwbare makelaar?
Ik geef je 5 tips die je gaan helpen de juiste makelaar te vinden, maar vertel je ook over waar je op moet letten bij het controleren van reviews.
Zo vind je een betrouwbare makelaar, bekijk de video
Zo vind je een betrouwbare makelaar, 5 stappen naar de juiste keuze
Je wilt een huis kopen of verkopen met een makelaar, dat weet je al zeker. Nu begint de zoektocht naar de juiste partij. Maar zodra je het internet op gaat, wordt je overvallen door de mooiste succesverhalen, goede cijfers en grote beloften. Wat is daar nu precies van waar?
Als leek is het heel moeilijk de waarheid boven water te krijgen. Al is het alleen maar omdat wat de een fijn en handig vindt, voor een ander juist een afknapper kan zijn.
Stap 1, maak een prioriteitenlijstje
Het vinden van de partij die bij jou past, start dus met het opstellen van een prioriteitenlijstje. Waar ben jij precies naar op zoek?
Dat klinkt eenvoudig en misschien een beetje overbodig maar het scheelt je straks gewoon tijd als je vooraf goed weet wat jij nodig hebt.
Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:
- Lokale makelaar of niet?
Als je gaat kopen: Hoe goed ken je de omgeving? Verhuis je naar een nieuwe woonplek die je nog niet goed kent, kan het de moeite zijn om te kiezen voor een lokale makelaar die je nu juist hierbij goed kan helpen en je over de omgeving meer kan vertellen.
Als je gaat verkopen: is er in jouw omgeving een lokale makelaar met een groot netwerk? Dat kan helpen bij de verkoop. Grote kans dat er in het netwerk van de makelaar al jouw potentiele koper zit.
Weet je niet precies welke lokale makelaars er allemaal zijn? Op Funda kun je eenvoudig op plaats zoeken naar makelaarskantoren. - Veel zelf doen of niet?
Er zijn op dit moment heel wat makelaars formules. De een helpt je alleen bij de plaatsing van je huis op Funda en laat het bezichtigen bijvoorbeeld aan jou over. De ander begeleidt je van begin tot eind. Ook bij begeleiding bij het kopen kun je kiezen tussen makelaars die je het hele traject helpen of die pas in actie komen als je het huis van je dromen al hebt gevonden. - Hoeveel kost het?
Ook hier zijn veel verschillende varianten. Sommige makelaars werken bij de verkoop met courtage (een vast percentage van de verkoopprijs) een ander hanteert een vaste prijs all-in.
Bij kopen hebben veel makelaars een vast tarief afhankelijk van de dienst die je afneemt.
Vraag ook goed na wanneer je wat moet betalen. Soms zijn er bij verkoop bijvoorbeeld opstartkosten.
Stap 2: online vergelijken, Funda
Funda heeft per makelaar een overzicht van reviews van klanten. Dit geeft je een goed beeld van hoe anderen de dienstverlening hebben ervaren. Maar hoe weet je nu of deze review betrouwbaar is?
Het is heel handig om heel even door te lezen want hier zit een addertje onder het gras.
Als je je huis verkoopt via een makelaar die op Funda staat, krijgt elke verkoper automatisch een verzoek tot beoordeling, zodra de makelaar het huis op verkocht zet.
Super fijn, want dan heb jij als consument veel duidelijkheid over hoe de makelaar wordt beoordeeld.
Tenminste dat dacht ik, naïef als ik waarschijnlijk ben, altijd.
Maar wat blijkt er zijn natuurlijk weer omweggetjes gevonden en lang niet elke verkoper blijkt nu een uitnodiging te krijgen van zijn makelaar!
Je blijkt als makelaar dus het funda account uit te kunnen zetten van de klant, waardoor deze het verzoek tot het geven van een review nooit krijgt.
Er zijn dus flink wat makelaars die alleen reviews vragen aan klanten waarvan ze weten dat ze positief zijn. Niet helemaal eerlijk dus.
Let op; niet alle makelaars spelen eerlijk bij het tonen van reviews van klanten
Maar hoe kun jij nou weten of de makelaar die jij op het oog hebt dat ook doet?
Recent heeft Funda wat veranderd. Lees er hier meer over. Door aangepaste wetgeving is het nu verplicht duidelijk te geven aan hoeveel procent van de verkopers door de makelaar is gevraagd een beoordeling te geven. Hier kun je er meer over lezen.
Kijk dus altijd naar dit percentage om te zien hoe betrouwbaar het cijfer is dat je ziet.
Natuurlijk is het voor een makelaar niet fijn een negatieve beoordeling te krijgen. Maar we weten allemaal dat niemand iedereen tevreden kan stellen. Een negatieve review is dus misschien ook wel juist een indicatie van het feit dat een makelaar open en transparant is en dat op zich is al een hele kwaliteit. Het geeft jou als klant vertrouwen. (om nog maar te zwijgen over het feit dat de makelaar hier zelf weer iets van kan leren voor in de toekomst)
Benieuwd naar onze beoordelingen op Funda? Je vindt ze hier. En voor de duidelijkheid; wij vragen het al onze klanten, ook degenen die misschien iets minder positief zouden kunnen zijn.
Hoe kies je de beste makelaar? Download hier de checklist!
Stap 3, andere online review tools
Niet alleen Funda verzamelt reviews. Je kunt ze ook vinden op Google en op bijvoorbeeld facebook. Daarnaast hebben sommige makelaars ook op hun website een review tool.
Kijk hier ook kritisch. De reviews op Google en op Facebook kan je heel lastig beïnvloeden. Als mensen dus de moeite hebben genomen hier iets te plaatsen, kan ook dit je weer een aanwijzing geven over met wat voor makelaar je te maken hebt. Staan er maar een paar reviews en zijn die wel heel positief? Let op; het kan natuurlijk ook zijn dat de buren, een tante en de moeder van de makelaar een review hebben achtergelaten. Dat is dan natuurlijk niet echt objectief. Wees dus kritisch.
Benieuwd wat anderen zeggen over HR makelaars? Hier vind je onze facebook reviews.
Stap 4, de website van de makelaar
Sommige makelaars vragen hun klanten iets te vertellen over hoe de verkoopof aankoop van hun huis ging en plaatsen dit op hun website. (hier vind je een voorbeeld)
Maar ja, ook dit is natuurlijk een gevalletje van “Wij van WC-eend”
Vaak vertelt een makelaar op de website ook wat meer over de werkwijze en dat wat zij belangrijk vinden. Ook dat kun je vergelijken.
Stap 5, vraag in je omgeving naar de ervaring van anderen
Allemaal verhuizen we wel eens en je vergeet niet zo snel hoe dat is geweest. Vraag dus in je omgeving naar de ervaring van anderen. Dat is een heel goede indicatie. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat wat voor een ander belangrijk is, voor jou heel anders kan zijn.
Stap 6, Vraag het de makelaar
Telefonisch of tijdens een afspraak bij jou thuis, de makelaar vertelt je maar wat graag over zijn werkwijze. Ook een afspraak bij jou thuis, kost je meestal helemaal niets. Bijkomend voordeel; veel makelaars rekenen dan meteen voor je uit wat zij denken dat jouw huis op dit moment zou opbrengen.
Maak voor jezelf een shortlist van de makelaars die het best passen bij jouw wensen en nodig hen uit. Je voelt al heel snel of jij de makelaar in kwestie bij elkaar passen.
Maak het jezelf niet te moeilijk. Zo af en toe kom ik bij mensen die hier een dagtaak van hebben gemaakt. Zij vergelijken soms wel 5 of meer makelaars met elkaar maar ik merk dat dit heel vaak eigenlijk alleen maar zorgt voor verwarring. Drie makelaars is al een heel aantal.
Zoek je een makelaar die je kan begeleiden bij het kopen van een huis? Ook dan kun je bij de makelaar zelf navragen hoe zij de begeleiding doen. Hier vind je meer info.
Zo vind jij een betrouwbare makelaar, tot slot
Ga jij voor de eerste de beste makelaar? De makelaar die je even snel een opdracht tot dienstverlening onder de neus duwt zodra je hem bent tegen gekomen bij een bezichtiging of misschien de makelaar die jou jouw droomhuis heeft verkocht?
Of kijk je nog even verder, vergelijk je de verschillende partijen en kies je voor de meest betrouwbare makelaar. Aan jou de keuze…