Woningmarkt update eerste kwartaal 2024
Ga jij een huis kopen in 2024 of overweeg je je huis te verkopen? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Ik zet de laatste ontwikkelingen van de woningmarkt op een rijtje. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.
Weinig huizen te koop
Het woningaanbod droogt op, er is meer vraag en meer bezichtigingen bij minder aanbod, dat is het nieuws waar de NVM mee kopt afgelopen week. En ja, dat is voor ons helaas geen verrassend nieuws.
Er werden 29.524 huizen verkocht door NVM makelaars in het eerste kwartaal van 2024.
Het is normaal dat de woningmarkt in het eerste kwartaal wat rustiger is. Hoewel er iets meer huizen zijn verkocht dan dezelfde periode een jaar geleden, is er één grote rem die de woningmarkt vastzet. Er is simpelweg erg weinig aanbod.
De vraag naar een koophuis is er wel, dat merken we aan het aantal bezichtigingen per huis en het aantal biedingen.
In het afgelopen kwartaal zijn er slechts iets meer dan 30.000 huizen te koop gezet. En dat is echt weinig.
De nieuwste cijfers ontvangen?
Waarom worden er maar zo weinig huizen te koop gezet?
Er zijn meerdere oorzaken voor het lage aanbod te koop staande huizen.
Een grote groep kopers is starter, die laten geen huis achter. Een tweede reden is dat veel verkopers ervoor kiezen om eerst te kopen en dan te verkopen. Het vinden van een huis is lastig en duurt vaak lang. Deze mensen zijn dus in de tussenliggende tijd al wel kopers maar nog geen verkopers.
Een derde oorzaak ligt in het feit dat veel potentiële verkopers er nu voor kiezen om te blijven wonen op de huidige plek. Voor hen zijn er geen goede en betaalbare alternatieven. Denk aan de senior die eigenlijk wel gelijkvloers zou willen wonen maar geen geschikt huis kan vinden. Als dat er wel is, gaan vaak de maandlasten omhoog.
Dit kostte een huis gemiddeld
Gemiddeld betaalde je in Nederland €432.000,- voor een huis.
Dat is maar liefst 9,1% meer dan een jaar eerder.
Maar als je het vergelijkt met het vorige kwartaal, is er wel een kleine daling van 0,1%.
Let hierbij op dat de verschillen per regio best heel groot kunnen zijn. Dat zie je goed in deze tabel.
Hoe zit het per woningtype?
In de grafiek hieronder kun je zien dat er per woningtype best een groot verschil kan zijn.
De verkoopprijs van tussenwoningen is met 10,7 % gestegen zijn, terwijl dit bij appartementen “maar” met 7,4% is.
Hoe zit dit in de regio Purmerend, Amsterdam, Zaandam?
Als je naar de cijfers van Purmerend kijkt, lijkt het of de transactieprijs nauwelijks is gestegen. Dat is natuurlijk opvallen. Toch is dit maar de halve waarheid.
Kijk nog eens goed naar de categorie tussenwoningen. Het afgelopen kwartaal is de verkoopprijs met maar liefst met 13,5% gestegen.
Bij vrijstaande huizen zie ik een scherpe daling van ruim 40%. De verklaring? Vorig jaar werd een aantal erg dure vrijstaande huizen verkocht.
Het is dus belangrijk dat je kritisch per stad of regio kijkt.
Huizenkoper, maak je borst maar nat
Over all is het wat mij betreft een drama om op dit moment een huis te kopen.
Er staan minder huizen te koop, maar liefst 24% minder dan een jaar geleden.
De vraagprijzen zijn gestegen met 7,9% ten opzichte van een jaar eerder. En daar waar een jaar geleden de huizen gemiddeld nog 1,2% onder de vraagprijs werden verkocht, werden ze afgelopen kwartaal 1,8% boven de vraagprijs verkocht.
En ook het aantal huizen dat boven de verkoopprijs is verkocht is flink gestegen. Inmiddels werd het afgelopen kwartaal 55% van de huizen boven de vraagprijs verkocht, ten opzichte van 31% een jaar geleden.
Zijn er ook lichtpuntjes op de woningmarkt?
Jazeker, die zijn er ook.
De 3 minuscule lichtpuntjes zijn dat er 4% meer huizen te koop zijn gezet dan een jaar geleden.
Ook het aantal nieuwbouwwoningen dat verkocht wordt zit echt in een opwaartse trend, kijk maar!
Er werden bijna 7.000 huizen verkocht, dit is een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.
Helaas ligt de verkoop van nieuwbouwwoningen nog steeds erg onder de piek van 2021. Daar helpt niet bij dat het aantal bouwvergunningen dat is afgegeven nog steeds heel erg laag ligt.
De boodschap blijft dus dat er meer gebouwd zal moeten worden!
Natuurlijk zijn betaalbare woningen fijn, maar wanneer er over de gehele breedte gebouwd wordt en er dus ook meer mensen gaan doorstromen, dan pas zal de markt weer in beweging komen.
Positief nieuws is ook dat er een licht dalende trend zichtbaar is in de hypotheekrente en dat de salarissen het afgelopen jaar gestegen zijn.
Maar is dit wel zo positief?
Door het enorme tekort betekent dit namelijk dat deze mensen meer betalen voor huizen en daardoor eigenlijk de prijzen nog verder opgedreven worden.
Dit is onze verwachting:
Net als in mijn eerdere woningmarkt update verwacht ik ook nu dat met deze gegevens de huizenprijzen verder door zullen stijgen en het aanbod alleen maar krapper gaat worden.
De makelaar is de lachende derde
Zijn we als makelaar blij met deze ontwikkeling?
Nee zeker niet. Een huis kopen wordt meer en meer een mogelijkheid voor de happy few.
Tel daar de lastige huurmarkt bij op, die ook alles behalve gezond te noemen is, en je begrijpt dat er nog heel wat werk is om weer een gezonde woningmarkt te krijgen.
In onze dagelijkse praktijk betekent dit dat wij vaak en veel te maken hebben met teleurgestelde zoekers, kopers die overhaaste beslissingen nemen waar ze later op terug moeten komen en huizenprijzen die lastig te voorspellen zijn.
Een oververhitte markt dus.
Zo weet jij precies waar je aan toe bent
Wil jij goed voorbereid op huizenjacht of overweeg je je huis te verkopen en woon je in de omgeving van Amsterdam, Purmerend of Zaandam? Dan heb ik iets handigs voor je. Ik heb de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet in een handige gratis download. Klik op de link hieronder en je ontvangt hem van me.