Terug naar overzicht
Auteur: Team Datum: 14 januari 2020

Wonen in Purmerend, introductie van de woonwijken!

Wil jij gaan wonen in Purmerend of wil je verhuizen binnen Purmerend? Dan is het handig om meer te weten  over deze leuke stad. In dit artikel geven we je dan ook  een introductie van de verschillende wijken in Purmerend.

Natuurlijk kunnen we in een blog niet alles over de wijken vertellen. Daarom zullen we in volgende blogs dieper op de verschillende wijken in gaan. Heb je dus een wijk waar je meer over wilt weten? Blijf dan deze reeks van blogs volgen en je wordt een echte Purmerend expert!

Wonen in Purmerend; Purmerend Centrum

We starten met de oudste wijk van Purmerend. Purmerend is natuurlijk al lang geleden ontstaan, aan het einde van de 12e eeuw. Leuk detail is dat Purmerend toen is naar voorbeeld van Edam en Monnickendam gebouwd. Restanten van het slot dat door Willem Eggert werd gebouwd, zijn nog altijd te vinden op het welbekende Slotplein. Het centrum is verdeeld in 3 gedeeltes, binnenstad, Stationsbuurt en Zuiderpolder.

De binnenstad staat natuurlijk allereerst bekend vanwege de Koemarkt, waar de meeste restaurants en cafe’s te vinden zijn. En natuurlijk het recent gerenoveerde winkelcentrum “Het Eggertcentrum” en de winkelstraten die hierom heen liggen. Behalve voornamelijk karakteristieke herenhuizen, zijn er in het centrum allerlei soorten appartementen te koop. Zo ligt er bovenop het winkelcentrum een mini-dorp aan kleine appartementen (Nieuwstraat), maar zijn er ook diverse nieuwbouwappartementen te vinden, veelal boven winkels gelegen.
De Stationsbuurt, met een zeer toepasselijke naam, vanwege het treinstation dat er gelegen is, is ook vele leuke huizen rijk. Meestal ook historische huizen. Maar ook het stadhuis en diverse kantoren zijn in deze buurt gelegen. Erg leuk hier is ook het hertenkamp en de basisschool Willem Eggert.
Het gedeelte Zuiderpolder is ook al zo’n leuk gedeelte in het centrum. In dit gedeelte ligt de bloemenbuurt. Hier staan huizen van verschillende leeftijden. Zo zijn er veel huizen gebouwd in de jaren ’60, dit zijn veelal kleinere huizen, maar is er ook in de jaren ’80 nog behoorlijk uitgebreid. De huizen uit de jaren ’80 hebben net als de andere huizen in Purmerend uit de jaren ’80 stadsverwarming.

Meer lezen over het centrum van Purmerend? Klik dan hier

Wonen in Purmerend, Wheermolen

De wijk Wheermolen is grotendeels in de jaren “60 gebouwd. Het winkelcentrum “Makado” is hier het centrale punt van de wijk. Op dit moment vindt er veel herontwikkeling plaats in de wijk, wat een positief effect heeft op deze omgeving. Een groot voordeel is dat op de rand van deze wijk treinstation “Overwhere” is gelegen.

Meer lezen over de wijk Wheermolen? Klik dan hier

Wonen in Purmerend, Overwhere

Hierna is men begonnen met het bouwen van de wijk Overwhere. Deze jaren ’70 woonwijk is bekend omdat deze zeer geliefd is bij mensen uit Purmerend. Veel kinderen die hier zijn opgegroeid, keren hier op latere leeftijd weer terug om zelf een huis te kopen. Omdat de wijk ruim is opgezet, veel groen heeft en er relatief grote huizen zijn gebouwd, is dit een fijne wijk om te wonen. De basisschool “De Klimop” is in heel Purmerend bekend als zeer goede school.

Meer weten over de wijk Overwhere? Klik dan hier

Wonen in Purmerend, De Gors

Eind jaren “70 gingen de eerste palen de grond in in de woonwijk “De Gors”. Deze wijk bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. De Gors-Zuid en de Gors-Noord. Waarbij de Gors-Zuid zich, hoe kan het ook anders, aan de zuidkant van Purmerend bevindt. Met veel hofjes, een zeer groene wijk en een uiteenlopend aanbod van vrijstaande en rijtjeshuizen. De Gors-Zuid is in begin jaren ’80 gebouwd en is iets krapper opgezet dan de naburige wijk, maar ligt weer wat centraler ten opzichte van het centrum. Ook zijn er direct verschillende voorzieningen gebouwd, zoals bijvoorbeeld de bioscoop. Opvallend is dat in deze wijk een heel gedeelte met appartementen is gebouwd, die maximaal 4 verdiepingen tellen en geen lift hebben. Ook zijn hier het Waterland ziekenhuis (tegenwoordig Het Dijklander genoemd), de bibliotheek en veel kantoren gebouwd.
Belangrijk om te weten is dat de Gors-Noord de eerste wijk is waar stadsverwarming is aangelegd en dat de grond werd hier uitgegeven in erfpacht. Zie hierover het eerdere blog dat we schreven

Meer weten over de wijk de Gors? Klik dan hier

Wonen in Purmerend, Purmer Noord

In het begin van de jaren ’80 ontstond ook een gehele nieuwe woonwijk:
De Purmer-Noord. Net als de huizen in de Gors-Noord is in alle huizen stadsverwarming aanwezig. Deze gehele nieuwe woonwijk kreeg niet alleen een eigen uitgebreid winkelcentrum “Het Gildeplein”, maar ook een groot zwembad en het Leeghwaterpark met een kinderboerderij en een speeltuin.
Ruim 6.000 koop- en huurhuizen zijn er gebouwd op de voormalige weilanden van de Purmer. Opvallend is dat er grotendeels huizen gebouwd zijn en nauwelijks appartementen. Ook hier werden alle huizen oorspronkelijk uitgegeven in erfpacht, waarbij de grond in eigendom van gemeente Purmerend bleef. De canon die betaald moest worden, werd in het eerste gedeelte voor het eerste erfpachtstijdvak afgekocht van 50 jaar. Inmiddels hebben veel huizeneigenaren gekozen om dit eeuwigdurend af te kopen, of hebben dit zelfs omgezet naar eigen grond, maar het blijft iets om op te letten als je een huis gaat kopen.

Meer weten over de wijk Purmer Noord? Klik dan hier

Wonen in Purmerend, Purmer Zuid

Toen de Purmer-Noord bijna vol was, ging men al snel door naar de Zuidkant van Purmerend met de nieuwe wijk de Purmer-Zuid. Deze wijk is gebouwd in de tweede helft van de jaren ’80. De aanleg van de huizen is gecentreerd om het park “de Driegang” en winkelcentrum Meerland. Net als de Purmer-Zuid is er alleen stadsverwarming en dus geen gasaansluiting in de huizen die hier gebouwd zijn. Ondanks dat de afmeting van de twee wijken in de Purmer ongeveer vergelijkbaar zijn, zijn er ruim 1.000 huizen minder gebouwd in de Purmer-Zuid. Dit maakt de wijk ruimer opgezet en groener.
Ook deze wijk heeft erfpacht, alleen is hier bij de nieuwere huizen gekozen voor een voortdurende erfpacht waarbij de canon eeuwigdurend, dus voor altijd is afgekocht.

Meer weten over de wijk Purmer Zuid? Klik dan hier.

Wonen in Purmerend, Weidevenne

En dan als laatste de nieuwste wijk van Purmerend: Weidevenne.
De meest populaire wijk van Purmerend begint volgebouwd te raken en is opgebouwd uit verschillende buurten, die allemaal een naam van een werelddeel hebben gekregen. Op één van de meest drukke rotondes van Weidevenne is daarom recent een wereldbol met de verwijzen naar de verschillende buurten geplaatst. Weidevenne is de grootste wijk van Purmerend met ruim 7.000 verschillende huizen. Er is hoogbouw in de wijk, maar er zijn ook stukken met grote vrijstaande huizen te vinden.
Ook in deze wijk zijn alle huizen aangesloten op de stadsverwarming. En opvallend is dat er in deze wijk weer eigen grond is.
Weidevenne heeft alles en meer. Er is een groot winkelcentrum: het “Van Damplein”, een treinstation, meerdere sportcentra en er zijn meerdere basisscholen.

Meer weten over de wijk Weidevenne? Klik dan hier

Het is natuurlijk onmogelijk om in een blog alles over Purmerend te vertellen, en dus hebben we handige artikelen voor je gemaakt over iedere buurt in Purmerend. Klik dus vooral door op de links die je bij iedere buurt vindt. En heb je daarna nog vragen? Onze lokale experts vertellen je heel graag meer over de wijken. Spreken we je snel?

 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download het gratis e-book

Huis kopen? Zo doe je dat slim

Download gratis het e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” Daarin ontdek je stap voor stap waar jij op moet letten bij het kopen van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?