Wanneer moet ik mijn huis uit als ik het verkocht heb?
Ik voel de spanning al als ik deze vraag van verkopers krijg. Naast het uberhaupt verkopen van het huis is de planning misschien nog wel spannender bij verkopers. Kom ik niet zonder huis te zitten?
In deze blogpost geef ik je antwoord op deze vraag.
Bekijk de video:
Straks heb ik geen dak meer boven mijn hoofd…
De planning bij de verkoop van een huis levert veel verkopers stress op. Niet zo gek dus dat we hier vaak vragen over krijgen. .
Het antwoord op deze vraag is eenvoudig.
Wanneer je je huis verkoopt kun je zelf aan kopers aangeven welke termijn jou het beste uit komt. Wanneer je dit al tijdens de bezichtigingen aangeeft is dit als het ware een voldongen feit. Kopers zijn blij als ze je huis mogen kopen in deze overspannen huizenmarkt, dus zullen zich sneller schikken. Denk dus bij de start van de verkoop al goed na over wat voor jou een goede termijn is. Je kunt beter aan de start al duidelijk zijn. Zo voorkom je dat je straks door kopers wellicht overvallen wordt en dan nog moet nadenken over wat jou past.
29 januari informatieavond thuis in de toekomst
Woensdag 29 januari organiseren wij een evenement om mensen als jij meer informatie te geven over levensbestendig wonen. Tijd om gelijkvloers te gaan wonen? Je eigen huis aanpassen? Wij vertellen je de mogelijkheden. Kom jij langs? Meld je dan hier aan en verzeker jezelf van een plekje. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!
Meer informatie? https://www.hrmakelaars.nl/thuis-toekomst/
Minimum en een maximum periode
De meeste kopers hebben een hypotheek nodig en moeten deze aanvragen. De periode voor het verkrijgen van een hypotheek is meestal ongeveer 6 weken.Vervolgens moet het geld van de koper ook nog naar de notaris. Ik houd voor het gemak daarom meestal een minimale periode van 8 weken aan. Als je het toch sneller zou willen, kan dit betekenen dat je het voor potentiële kopers extra ingewikkeld maakt waardoor ze misschien wel afhaken, hoe graag ze je huis ook zouden willen kopen.
Als maximum houden wij nu 6 maanden aan. Dit heeft te maken met de geldigheidsduur van de hypotheekofferte van de koper én met hoe lang een koper uberhaupt maximaal wil wachten.
Zes maanden is een lange periode waarin van alles kan gebeuren. Stel je bijvoorbeeld voor dat de koper op het moment van kopen zijn hypotheek eenvoudig kan regelen. Hij heeft voldoende financiële middelen. Maar wat nu als de koper zijn baan verliest? Dat kan grote gevolgen hebben en dus is het alleen al hierom verstandig om de periode niet te lang op te rekken.
Lang wachten is ook voor kopers lastig. Een tweede reden dus om de periode dus niet te lang te maken. Wordt de termijn langer dan is de kans groter dat een koper afhaakt en het dus invloed gaat hebben op je uiteindelijke koopsom.
Maak in elk geval altijd een duidelijke afspraak in de koopovereenkomst, dit is belangrijk zodat alle partijen zich hier aan moeten houden en jij je plannen hier op kunt afstemmen.
Conclusie
Denk bij de start van de verkoop van je huis al goed na over de periode die jij nodig hebt om van het ene naar het andere huis te gaan en communiceer dit duidelijk aan potentiële kopers. Zo is het ook voor hen duidelijk. Wij hanteren een periode van tussen de 8 weken en 6 maanden.