Stadsverwarming in Purmerend, dit moet je weten
Nu duurzaamheid en gasloos woorden zijn die dagelijks voorbijkomen wanneer je op zoek bent naar een huis, is de stadsverwarming die sinds 1980 in Purmerend is super hot geworden.
Gemeente Purmerend wil de eerste gemeente zijn in Nederland die volledig gasvrij is en heeft daarvoor de streefdatum 2035 gekozen.
Maar wat betekent het voor jou als je op zoek bent naar een huis in Purmerend?
75% van de huizen in Purmerend heeft stadsverwarming
Allereerst is het handig om te weten dat op dit moment lang niet ieder huis in Purmerend gasvrij is. In principe zijn alle huizen gebouwd na 1980 gasvrij en dus voorzien van stadsverwarming. Dit betekent dat alle wijken die gebouwd zijn na 1980 stadsverwarming hebben. Dit zijn dus de Gors-Noord, de Purmer-Noord, de Purmer-Zuid, Weidevenne en Kop West. Maar ook in de bloemenbuurt in het centrum van Purmerend zijn een heel aantal straten gebouwd na 1980 en dus gasvrij.
Bovendien worden ook alle nieuwbouwplannen in oudere wijken zoals bijvoorbeeld De Wherelanden worden gebouwd met stadsverwarming.
Inmiddels is 75% van alle gebouwen in Purmerend aangesloten op dit netwerk dat inmiddels bijna 600 km. aan warmteleidingen door de grond heeft liggen.
Warmtecentrale en warmtewisselaar
We duiken wat dieper in de materie. Er zijn in Purmerend 3 centrales, 1 Biomassacentrale en 2 gasgestookte hulp warmtecentrales. Dit gesloten systeem vervoert heet water door de leidingen en voert het afgekoelde water weer terug naar de centrales. In ieder huis is een warmte unit geplaatst welke eigenlijk een warmtewisselaar is, zodat het huis kan worden opgewarmd en er warm water uit de kraan komt.
Dat water komt verder niet in aanraking met het water uit de kraan.
In dit blog ga ik verder niet in op het feit of stadsverwarming nu wel of niet beter voor het milieu is. De biomassa centrale draait op houtsnippers en daar is de laatste tijd natuurlijk wel wat over te doen. Jij bent op zoek naar een huis in Purmerend en wilt immers weten wat het voor je betekent als je een huis koopt met stadsverwarming.
Stadsverwarming, houd hier rekening mee:
Elektrisch koken
Wanneer je een huis koopt met stadsverwarming heb je dus geen CV ketel meer en kun je dus niet op gas gaan koken. Het koken gebeurt bijvoorbeeld met een keramische kookplaat of een inductie kookplaat. Het is dus de moeite waard eens een keertje bij vrienden of familie uit te proberen of elektrisch koken bij je past en wat dan voor jou een fijne vorm is.
Niet shoppen
Je hebt geen keuze in leverancier. In Purmerend is 1 leverancier en dat is Stadsverwarming Purmerend B.V.. Deze BV is in eigendom van gemeente Purmerend. Je kunt dus niet shoppen naar de goedkoopste leverancier en daarmee ben je dus overgeleverd aan de prijzen van deze partij.
Warmtewet
Daarom is in 2014 de warmtewet tot stand gekomen. Deze warmtewet regelt onder andere de maximale prijs voor het vastrecht en het verbruik.
Er is geregeld dat er dus niet te veel betaald mocht worden voor het verbruik. Oorspronkelijk was dit tarief gekoppeld aan de prijs van gas. Wat op zich bijzonder is omdat de kosten voor het gebruik van gas stijgen. Met de nieuwe wetgeving per 2020 zal het minimale tarief een tarief zijn dat tenminste kostendekkend is met een redelijk rendement voor het warmtebedrijf.
Eigen unit of niet
Wanneer je een huis koopt met stadsverwarming is het belangrijk om te weten of de unit in eigendom van het warmtebedrijf is of niet. Bij oudere units is deze vaak nog in eigendom van de eigenaar van het huis. Met de komst van de warmtewet in 2014 werd het verplicht om een nieuwe unit te gaan huren van het warmtebedrijf. Vraag dus altijd of de unit in eigendom is of niet.
Wanneer de unit aan vervanging toe is, ben je sowieso verplicht om die voortaan te gaan huren van het warmtebedrijf en mag je dus überhaupt niet meer zelf een unit kopen. Bijkomend zijn dan de maandelijkse kosten voor het gebruik van de afleverset die je gaat huren. Dit is op jaarbasis €126,19* (per maand €10,52). (*prijzen per 1 juli 2020)
Is de unit dus nog in je eigendom, dan bespaar je maandelijks deze kosten, maar heb je wel een oudere set die vermoedelijk een minder rendement heeft en zijn kosten voor reparaties natuurlijk voor jezelf.
Rainshower
Wanneer je een lekkere luxe badkamer wilt met een mooie rainshower, dan is het handig om na te denken hoeveel druppels er uit je douche gaan komen. Wil je een echt lekkere rainshower met genoeg druk, bedenk je dan dat een standaard afleverset ongeveer 8 liter water (CW4) per minuut levert.
Je kunt een verzoek indienen voor een unit met meer capaciteit, bijvoorbeeld 10 liter per minuut of 12 liter per minuut. Je aanvraag wordt dan technisch beoordeeld en er zijn extra kosten verschuldigd, deze kosten zijn helaas online niet te vinden. Of je een hogere capaciteit kunt krijgen hangt dan weer af van je locatie.
Het loont dus de moeite dit eerst na te kijken voordat je nieuwe welness een teleurstelling wordt.
100% stadsverwarming in Purmerend
Zoals gezegd is het doel van de gemeente om heel Purmerend gasvrij te maken. Hiertoe is een eerste proeftuin gaande in de wijk Overwhere-Zuid, Er zijn in totaal 95 woningen die hieraan mee werken. Voor de mensen die meewerken is dit geheel vrijwillig en kosteloos en doel is om te leren hoe de woningen op de beste wijze aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld ook 9 woningeigenaren die een andere oplossing hebben gekozen (bijvoorbeeld een warmtepomp).
Nadat deze proeftuin gereed zal zijn zal worden gekeken hoe en wanneer de rest van Purmerend over zal gaan op stadsverwarming. To be continued dus!
Samengevat betekent stadsverwarming in Purmerend dus:
– Elektrisch koken
– Niet shoppen voor het goedkoopste tarief
– Geen aanschafkosten CV ketel (a 1.500-2.000 euro)
– Extra kosten voor huur afleverset
– Gasvrij en duurzaam
– Toekomstbestendig