huizenprijzen 2022, ontwikkeling woningmarkt kwartaal 2
“Pling…”
Daar zeilden de kwartaalcijfers van de NVM mijn mailbox in. Dat mailtje wilde ik wel even zien. Hoe is de ontwikkeling op de huizenmarkt nu echt in het afgelopen kwartaal geweest? En hoe hebben de huizenprijzen in 2022 in het tweede kwartaal zich ontwikkeld?
Ben jij net zo nieuwsgierig als ik? Lees dan even verder of bekijk de video.
Ontwikkeling huizenprijzen 2022, tweede kwartaal 2022, bekijk de video
Ontwikkeling huizenprijzen 2022, tweede kwartaal
Weet je het nog? We buitelden over elkaar heen toen in krom Nederlands een lied in elkaar werd gevlochten. Het bestond uit allerlei zinnen die door alle Nederlanders ingestuurd konden worden.
Aan John Ewbank de eervolle taak om al die scherven met 10 seconden lijm in elkaar te plakken tot iets dat er weer uitzag als een vaas (of in dit geval een lied)
Het lied voor de koning.
Uiteindelijk liep het uit op een kleine sof die met schaamrood op de kaken door tutti bekend Nederland ten gehore werd gebracht.
Een kleine sof die met schaamrood op de kaken door tutti bekend Nederland ten gehore werd gebracht
“De dag die je wist dat zou komen”
Ik moest aan die zin denken toen ik afgelopen week de getallen doornam die de NVM voor alle makelaars had klaargezet. Hoeveel huizen waren er verkocht in het afgelopen kwartaal en voor welke prijs?
Was het dan nu eindelijk die dag die al tijden door allerlei zieners werd voorspeld? Het moment waarop de huizenmarkt drastisch zou veranderen, huizenprijzen in elkaar zouden storten en kopers eindelijk weer normaal adem konden halen tijdens hun zoektocht in plaats van als bange konijnen door huizen gejaagd te worden.
De laatste cijfers? Die vind je hier!
Ontwikkeling op de woningmarkt, dit zegt de NVM
De eerste cijfers deden mijn wenkbrauwen fronsen.
Een prijsstijging van 10,6%…
80% van de huizen worden boven de vraagprijs verkocht…
Die afkoeling in de huizenmarkt, Ik zie hem helemaal niet terug in de nieuwste cijfers van de NVM,
Hoe kan dit?
Een prijsstijging van 10,6 %. Hoe kan dit?
Huizenmarkt 2022 onder de loep
Ik schonk mezelf een lekkere apperol spritz in, (oranje, en dus de prefecte kleur) en dook in de cijfers.
Die deel ik natuurlijk maar wat graag met jou. En daarbij trek ik ook wat voorzichtige conclusies en probeer je uit te leggen waar deze getallen nu eigenlijk vandaan komen.
En woon je in Zaandam, Purmerend of Amsterdam? Dan heb ik er ook nog een handig rapport van gemaakt voor je dat je eenvoudig kunt downloaden. Wel zo makkelijk.
Een prijsstijging van 10,6%, 80% van de huizen worden boven de vraagprijs verkocht.
Ik zie de afkoeling van de huizenmarkt niet terug in de nieuwste cijfers van de NVM,
Hoe kan dit?
Dit was mijn eerste reactie na het bekijken van de kwartaalcijfers van het 2e kwartaal van 2022.
We beginnen met wat handige cijfers, zodat je een beetje een beeld krijgt bij het verhaal.
Deze figuur vond ik om te beginnen heel interessant:
Hier zie je dat eigenlijk in heel Nederland een stijging heeft plaatsgevonden van de huizenprijzen ten opzichte van het 2e kwartaal 2021.
En dat klopt ook wel. Gemiddeld zijn de huizen 10,6% duurder geworden dan een jaar eerder. Gemiddeld kosten huizen €448.000. Ze waren trouwens 3,5% duurder dan in het eerste kwartaal.
In deze figuur zie je dat in een heel aantal gebieden in Nederland minder huizen zijn verkocht dan een jaar eerder. Landelijk werd er trouwens maar 1% minder huizen verkocht
Onze regio’s volgen het landelijk voorbeeld behoorlijk: Voor Amsterdam is de prijsstijging trouwens 9,8% voor Purmerend 10,5% en voor Zaanstad zelfs 12%!
Toch zijn er minder huizen verkocht in deze periode.
Amsterdam had maar liefst 8% minder transacties en Purmerend 9%,.
Ontwikkeling huizenprijzen 2022, Zaandam, de vreemde eend in de bijt
De grote uitzondering is Zaanstad, hier groeide het aantal verkopen met 7%
Dat is best vreemd natuurlijk.
Als je op Zaanstad inzoomt zie je het volgende:
Hier werden maar liefst 33% meer tussenwoningen verkocht en daarbij was de grootste groei te zien in Assendelft, waar relatief veel recent gebouwde huizen van eigenaar wisselden.
Uit deze cijfers blijkt dus helemaal geen afkoelende huizenmarkt. De prijzen zijn gestegen, maar wel minder hard dan vorig jaar. De vraagprijzen zijn gestegen (9,5%)
En in tegenstelling tot wat veel mensen denken werden nog steeds heel veel huizen boven de vraagprijs verkocht! Nog steeds werd namelijk 80% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. In Amsterdam was dit zelfs 87%, in Purmerend 85% en in Zaanstad 88%
En het wordt nog erger! Gemiddeld werd er in heel Nederland bijna 8% boven de vraagprijs betaald. In Amsterdam was dit 12,8% en in Purmerend 8,3% en in Zaanstad 9,3%.
Deze cijfers lijken gewoon niet te stroken met wat we in de markt horen, hoe kan het zijn dat de prijzen gewoon doorstijgen?
Mer over dit onderwerp lezen? In deze video vertel ik je meer over de huidige ontwikkelingen
Hoe komt dat nou?
Ik denk te weten hoe dat komt en dat is het volgende:
Een ander opvallend cijfer is dat er in het afgelopen kwartaal veel meer huizen te koop zijn gezet dan normaal, ruim 23% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
In de markt zijn dus op dit moment meer huizen te koop, maar ook minder kopers.
Die mega overspannenheid is er dus uit, maar per huis zijn er meestal nog wel 5 tot 10 kijkers, waardoor er nog steeds een behoorlijke concurrentie is en de prijzen toch door blijven stijgen.
Er zijn op dit moment meer huizen te koop en minder kopers
Waterbedeffect
Maar er zijn ook huizen die dit kwartaal te koop zijn gezet en die nog niet verkocht zijn.
Die huizen staan dus nu op de markt (+40% ten opzichte van vorig jaar bron funda), maar zijn nog niet verkocht. Al deze huizen tellen dus niet mee in de cijfers.
Ik verwacht dat je dat effect in het volgende kwartaal gaat zien. Die huizen gaan mogelijk toch voor een lager bedrag verkocht worden en zullen effect op de gemiddelden gaan hebben.
Veel van de huizen die in het afgelopen kwartaal op de markt zijn gekomen, zijn naar voren gehaalde verkopen, dus verkopen die eigenlijk pas in het 3e of 4e kwartaal op de markt zouden komen. Verkopers worden zenuwachtig en besluiten hun huis nu al te verkopen omdat de markt het volgende kwartaal misschien nog meer terugloopt.
Mogelijk komen er dus het volgende kwartaal juist minder huizen op de markt. Hierdoor kan het zijn dat er weer grotere schaarste ontstaat.
Een kijkje in de glazen bol:
Mijn verwachting op dit moment is dat we naar een meer evenwichtiger markt gaan.
Hierbij zijn er nog altijd wat meer kopers zijn dan huizen. Het gevolg zal dan zijn dat de prijzen wat zullen blijven stijgen, maar wel minder hard dan ze deden.
Maar ja ik ben nog steeds geen waarzegster en veel is afhankelijk van onder andere de hypotheekrente.
Elk kwartaal een handig rapport in je mailbox?
Woon jij in Amsterdam, Purmerend of Zaandam, dan heb je geluk! Speciaal voor jou heb ik een samenvatting gemaakt van de belangrijkste cijfers van dit kwartaal die je gratis van me krijgt.