Crash in de huizenmarkt in 2022?
De huizenmarkt stevent af op een crash, de verkoopprijzen stijgen naar recordhoogte.
De berichten over de huizenmarkt vliegen je om de oren. Maar wat is nu waar? Wie moet je geloven en waar moet je op rekenen? Gaan we richting een crash in de huizenmarkt in 2022 of niet?
Crash in de huizenmarkt in 2022, bekijk de video
Kramp, dikke alles overheersende kramp.
Ik werd er wakker van en sprong mijn bed uit. Vanuit mijn kuit straalde het door mijn hele been. Terwijl ik me wiebelig tegen de slaapkamerdeur afduwde om de pijn weg te krijgen, draaide Richard zich nog een keertje om in bed.
Zo af en toe gebeurt het me. Super-irritant. Het enige dat dan helpt is wrijven en oprekken en hopen dat het snel overgaat.
Oh, en water drinken, daar ben ik sinds kort achter. En dus staat er sinds kort een groot glas water naast mijn bed en probeer ik ook overdag extra veel te drinken.
Kramp is trouwens ook het woord dat de huizenmarkt van dit moment heel goed samenvat.
Huizenzoekers die twijfelen en dus maar even wachten en verkopers die hun huis nu toch extra snel op de markt willen zetten want je weet maar nooit.
En helaas, deze kramp is niet echt op te lossen met een simpel flesje water.
Helaas, deze kramp is niet echt op te lossen met een simpel flesje water.
Gaan we richting een crash in de huizenmarkt in 2022?
De vragen vliegen me om de oren. Moet ik nu wel mijn huis verkopen? Kan ik niet beter even wachten met het kopen van een huis? Wat als de hypotheekrente nog verder stijgt?
Je raakt ook helemaal in de war van de stortvloed aan informatie die dagelijks in de krant en op tv over je wordt uitgestort.
Zelfs voor mij als makelaar is het af en toe niet bij te houden. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat jij, als je plannen hebt om een huis te kopen of je huis te verkopen, helemaal aan het twijfelen bent geslagen.
De meest opvallende tussen al die berichten vond ik bijvoorbeeld deze:
Download hier de laatste woningmarkt cijfers
Blijven de huizenprijzen stijgen?
Dat kan toch niet kloppen?
In alle nieuwsberichten horen we dat de huizenmarkt aan het afkoelen is, er wordt door sommigen gesproken dat er een crash aan zit te komen. Toch bericht het kadaster deze week dat huizen 18,8 % duurder zijn ten opzichte van vorig jaar!
Volgens het kadaster zijn huizen nu 18,8% duurder ten opzichte van vorig jaar
Als je nu een huis wilt kopen of een huis wilt verkopen ben je natuurlijk zenuwachtig. Dat begrijp ik helemaal. En dat wordt alleen maar erger door continue berichtgeving over de huizenmarkt op dit moment.
Er zijn zoveel berichten dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.
Hoe komt dat nou?
Sinds het begin van dit jaar is de huizenmarkt namelijk aan het veranderen. Er zijn hiervoor een aantal oorzaken:
- Oorlog Oekraine,
- De flinke inflatie
- Oplopende energiekosten
- De hypotheekrente stijgt flink
Die laatste is op dit moment een belangrijke factor overigens.
Het perfecte recept voor kopers-kramp
Een huis kopen doe je niet zomaar. Je denkt er goed over na en je weegt de voors en tegens tegen elkaar af. Je maakt een belangrijke stap die heel wat consequenties heeft. En daar wringt nu juist de schoen.
Wat als ik de hypotheek niet meer kan betalen? Kan ik de energierekening nog wel betalen straks? Heb ik wel genoeg bestedingsruimte als ook de prijzen van mijn dagelijkse boodschappen stijgen? En niet onbelangrijk; Hoe ziet de wereld er over een of twee jaar uit?
Die laatste klinkt misschien wat gek maar nu er in de wereld zoveel dingen in razend tempo veranderen, worden mensen onzeker en gaan twijfelen.
En als je daarbij optelt dat je met hetzelfde salaris nu simpelweg minder kunt lenen, omdat de hypotheekrente inmiddels met bijna 2,5% is gestegen, heb je het perfecte recept voor kopers-kramp.
Je krijgt simpelweg minder hypotheek van de bank en moet voor die hypotheek die je krijgt ook nog eens behoorlijk meer rente betalen.
De gevolgen van de Kopers-kramp
Er zijn dus op dit moment minder kijkers per huis, er zijn minder bezichtigingen per huis en daarmee ook minder biedingen per huis.
De meest gewilde huizen worden nog steeds flink overboden en binnen 2 weken verkocht, maar het aantal huizen dat niet direct wordt verkocht is aan het groeien. Volgens Funda is er op dit moment zelfs 40% meer aanbod dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het aantal huizen dat niet binnen 2 weken verkocht wordt groeit
Stijgen de huizenprijzen nu wel of niet?
Waar komt dat stijgende woningaanbod vandaan? Je kunt immers geen krant openslaan of tv-programma kijken of er is niet een hooggeleerde deskundige die geduldig voor de zoveelste keer uitlegt dat er een nijpend woningtekort is dat heel lastig is op te lossen.
De verklaring is simpel. Behalve dat er minder kopers op de markt zijn, zijn verkopers super onrustig en zetten op dit moment vaak eerder hun huis te koop.
Niet alleen kopers schieten dus collectief in de kramp, ook verkopers hebben er last van.
En dan het bericht van het kadaster van deze week dat ik op allerlei nieuwssites ben tegengekomen. Hoe kan dat dan?
Ook verkopers schieten in de kramp
Wordt er nu wel of niet 18% meer betaald voor huizen?
Het bericht klopt wel, maar er zit een addertje onder het gras; het kadaster loopt altijd minimaal 3 tot 4 maanden achter. En ik durf te zeggen dat op dit moment het kadaster nog meer achterloopt.
Want: mensen zetten hun huis eerder te koop met langere datum tot de overdracht en die overdracht dat is het moment dat het pas bekend wordt bij het kadaster!
Het kadaster geeft jou dus de informatie van maanden geleden, helemaal niet interessant!
Niet meer naar kijken dus!
Veel beter zijn daarom de kwartaalcijfers van de NVM, want die weten de koopsommen op het moment dat ze gemaakt zijn. Gelukkig komen deze cijfers binnenkort. Natuurlijk maak ik, zodra deze er zijn weer een handig overzicht voor je. Het laatste overzicht vind je hier
Kopers-kramp, dit is het medicijn
Het liefst zou ik je nu zeggen hoe dit verder gaat en wat de beste keuze is.
Ik zou geruststellend willen zeggen, het komt wel goed, of wacht een maandje dan zal het allemaal tot rust komen.
Ik snap het helemaal, een huis kopen of verkopen is geen zakelijke deal maar een emotioneel besluit en zodra twijfel en onzekerheid de overhand nemen, zie je dat ook terug in een afwachtende houding of juist de vlucht vooruit.
Webwinkeliers weten dat als geen ander. En dus doen zij er alles aan om jou gerust te stellen door je op het moment dat je beslist te overtuigen met allerlei voordelen. Alles om jou op het knopje te laten drukken. Kijk maar, als jij nog twijfelt, trekt het feit dat je gratis kunt retourneren of de gratis bezorging je vast over de streep.
Maar ja, een huis kopen is nou eenmaal niet een gevalletje bankpas trekken en volgende dag geleverd. Dit is een veel groter en veelomvattender besluit.
Het enige dat je nu dus kunt doen is je zo goed mogelijk voorbereiden. Ga nog een keer met de hypotheekadviseur om tafel zitten zodat je goed weet welke hypotheek op dit moment realistisch haalbaar is. Overleg nog een keertje met de makelaar over wat hij nu verwacht dat je huis op zou kunnen brengen en weeg af of dat voor jou voldoende is. Kortom, get your facts straight.
Ik help je alvast een beetje met de gegevens van dit moment in onze regio.
Zo zit het in onze regio:
Wat wij in elk geval zien is dat in onze regio Purmerend, Amsterdam, Zaandam en omliggende gemeenten) de prijs gemiddeld zo’n 8 tot 9% hoger is dan een jaar geleden en dat zal ook blijken uit de cijfers die de NVM volgende maand gaat presenteren.
Download de nieuwste woningmarkt cijfers
Verwachten we een crash in de huizenmarkt in 2022?
Wat de toekomst gaat brengen weet ook ik niet. Er zijn mensen die zeggen dat er een correctie gaat komen, er zijn mensen die zeggen dat er een stabilisatie gaat plaatsvinden en er zijn mensen die zeggen dat de huizenprijzen gaan dalen. Ik zou willen dat ik met net zoveel zekerheid kon zeggen wat er gaat gebeuren, maar dit is afhankelijk van zoveel factoren, dat ik je daar gewoon geen antwoord op kan geven.
En volgens mij kan niemand dat… Of kan jij dat wel? Laat je mij dat weten? (laura@hrmakelaars.nl)