Overweeg jij om te gaan wonen in Zuiderwoude? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft.
We vertellen je meer over al die zaken die Zuiderwoude zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Zuiderwoude.
Zuiderwoude is duizend jaar oud en daarmee het oudste dorp in Waterland. Het dorp heeft een schilderachtige uitstraling en vormt een mooie uitvalsbasis om te gaan wandelen of fietsen. Zuiderwoude heeft ca 300 inwoners en 120 huizen waarvan 3 rijksmonumenten en 7 gemeentelijke monumenten. Een deel van Zuiderwoude is een beschermd dorpsgezicht.
Zuiderwoude is al in de 11e eeuw ontstaan als ontginningsdorp. Veen grond werd ontgonnen, waarna land in gebruik werd genomen. Het is het oudste dorp van de gemeente Waterland en waarschijnlijk een van de oudste dorpen van Noord-Holland.
In de loop van de 12e eeuw zijn in Waterland grote stukken veenland door overstromingen verloren gegaan. Dit is de periode waarin de Waterlandse meren ontstonden. Na Zunderdorp is Zuiderwoude in deze periode het belangrijkste dorp van Waterland.
Men leefde van de jacht, de visserij en wat veeteelt.In de 16e eeuw kwam er meer welvaart, door de schippers die handel dreven met verre landen. Dat was ook de tijd dat er een grote kerk werd gebouwd met daaraan vast het raadhuis. Bijzonder om te weten is dat er toen meer huizen stonden dan tegenwoordig.
Hierna verslechterde de economie en was er veel armoede. De scheepvaart werd minder en er brak koeienpest uit. Daarbij werd het dorp ook meerdere keren getroffen door branden.
Zelf tot begin van de twintigste eeuw was het een enorm arm dorp.
Lange tijd heeft Zuiderwoude nogal geïsoleerd gelegen. Rond bijv. 1920 lag het dorp nog altijd verscholen in het drassige Waterland, waar men praktisch op zichzelf was aangewezen.
De Watersnood van 1916 zette heel Waterland onder water. Heel Zuiderwoude werd geëvacueerd. Nog altijd getuigt een middenmeer van deze rampspoed. Het dorp had in die tijd eigenlijk maar één, en niet zo een goede verbindingsweg met Monnickendam.
De bereikbaarheid van het dorp over land is in 1933 door de aanleg van een nieuwe weg van en naar Broek in Waterland belangrijk vergroot. Aan het eind van de jaren zeventig heeft er een geringe uitbreiding van het dorp plaats gevonden aansluitend op het tweezijdig bebouwde gedeelte van de Dorpsstraat in de vorm van een hof. Daarnaast is een nieuwe school opgericht. Tot op heden is Zuiderwoude een klein dorp in het agrarische gebied gebleven.
Het dorp zelf heeft een basisschool en een theetuin. Voor de dagelijkse voorzieningen zoals supermarkt, de huisarts en sportverenigingen zijn Monnickendam en Marken vlakbij gelegen.
OBS de Overhaal is de basisschool in Zuiderwoude. Het is een openbare en kleinschalige school. Voor de middelbare school kan de bus gepakt worden naar Monnickendam, Amsterdam-Noord of Volendam.