Wonen in Monnickendam

Overweeg jij om te gaan wonen in Monnickendam? Dan is het handig om te weten wat deze stad allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Monnickendam zo leuk maken. Van basisscholen en verenigingen tot de geschiedenis van dit stadsdeel en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Monnickendam.

Wonen in Monnickendam, dit moet je weten

Monnickendam is gelegen tussen Amsterdam en Volendam. Via Monnickendam is ook het schiereiland Marken bereikbaar. Monnickendam is gelegen aan de Gouwzee, heeft sinds 1355 stadsrechten en dat betekent dat Monnickendam geen dorp is, maar een stad. 

Deze stad is onder andere erg in trek bij waterliefhebbers.

Zo heeft Monnickendam een grote jachthaven en voor de zwemmers onder ons is het Hemmeland de ideale plek. 

In Monnickendam staan een groot aantal monumenten. Een van deze monumenten is de Speeltoren aan het Noordeinde met een beroemde beiaard. Dat zijn verschillende luidklokken die met de hand door middel van een klavier worden bespeeld. De Speeltoren is een onderdeel van het Waterlandsmuseum de Speeltoren. 
Een ander mooie bezienswaardigheid is de Waegh, gelegen op de Middendam. 
Een deel van Monnickendam is een beschermd stads- dorpgezicht.
In Monnickendam is genoeg te doen. Wandelen langs de haven, één van de kerken bezichtigen, een vaartocht over de Gouwzee of Markermeer, een stadswandeling wandelen of genieten op één van de terrasjes.
Één keer per jaar wordt de Jan Haring Race georganiseerd in Monnickendam, dit is vaak in het eerste weekend van juli. 

Geschiedenis van Monnickendam

Monnickendam heeft een rijke geschiedenis.

De stad is vernoemd naar een dam die er door de arbeid van monniken is gekomen.

In 1355 ontving Monnickendam stadsrechten van hertog Willem van Beieren. Er werd een kerk gebouwd op de driesprong Kerkstraat, Noordeinde en Middendam. Op deze plek staat nu de Speeltoren. In 1356 werd begonnen met het uitbreiden van de stad en omstreeks 1400 werd vlakbij de huidige Grote Kerk een klooster gebouwd, Meriëngaarde. 

In 1382 werd in Monnickendam een Waegh gebouwd. Deze Waegh werd verwoest door een brand in 1666. De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger. Het gebouw was in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk detail uit die tijd.

Na 1400 is de Grote Kerk van Monnickendam gebouwd. In 1575 werd de ommuring van de stad vervangen door een omwalling met vier poorten en vier bastions.

Op het bastion voor de Zuiderpoort werd later de Joodse begraafplaats ingericht; daar is een restant van de muur nog aanwezig. 

Na 1575 maakte de stad een grote periode van bloei door. Veel straatnamen en gebouwen herinneren zich aan deze periode.

De huidige scheepswerven en de rokerijen zijn vanaf deze periode blijvend in Monnickendam aanwezig geweest.

Monnickendam werd rond 1500 twee keer door een fikse stadsbrand getroffen waardoor archieven en documenten uit die tijd zijn verdwenen. De speeltoren werd begin 16e eeuw naar alle waarschijnlijkheid gebouwd op de restanten van een door brand verwoeste kerk.

Na 1959 is Monnickendam verder uitgebreid en zijn de Oranjewijk, Markgouw, Ooster Ee, Ringshemmen, Binnengouw en Buitengouw gebouwd. Inmiddels heeft Monnickendam ongeveer 10.000 inwoners. 

Voorzieningen in Monnickendam

Monnickendam heeft twee supermarkten en verschillende sportverenigingen zoals een voetbalvereniging, tennis, hockey- en honkbalvereniging. 
De binnenstad van Monnickendam heeft verschillende horecagelegenheden en terrasjes (denk aan De Koperen Vis, De Posthoorn, De Waegh, eetcafé de Blauwe, eetcafé Bob en Co en Beuqz eten en drinken), maar ook een lunchcafé (Coffee en Cacao) of de Bierderij.

Er zijn ook diverse leuke winkels in het oude centrum te vinden, zoals  een boekwinkel (Nimo boek), kledingwinkels, cadeaushops (bijvoorbeeld liefde keer drie), juwelier, een bakker (Bakkerij Kees Gutter), een banketbakkerij (Mastenbroek), een dierenspeciaalzaak (Faunaland Beesje) en een hele lekkere delicatessenzaak (Zuid Delicatessen).

Op ’t Spil, het winkelcentrum gelegen in het nieuwere gedeelte van Monnickendam, zijn verschillende winkels zoals een bakker (Kees Gutter), slager (Leo Spronk), een viswinkel (Vispaleis ’t Spil), drogist (Etos), groenteboer (Gotje), een bloemist (Elle fleur) en wijnwinkel (Wine affairs) en de Primera.

Het recreatiegebied Hemmeland is er voor eenieder die lekker een dagje weg wil om te genieten van natuur en water. Hier zijn ook te vinden het Mirror Paviljoen en het razend populaire Strandvier.

Het gebied is gratis toegankelijk. In en bij het recreatiegebied kun je wandelen, fietsen, zwemmen, surfen en zeilen. Aangrenzend bevindt zich een jachthaven en een camping.

Scholen in Monnickendam

In Monnickendam zijn 5 basisscholen. Openbare basisscholen De Fuut en De Gouwzee, basisschool voor algemeen bijzonder onderwijs De Verwondering, basisschool voor rooms-katholiek onderwijs De Blauwe Ster en Oecumenische Basisschool De Binnendijk.

Dan is er ook nog een school voor voortgezet onderwijs. Het Bernard Nieuwentijt Collega is dé school voor voortgezet onderwijs in Waterland. Het BNC is een relatief kleine school met 323 leerlingen. Vanwege de goede naam, komen hier leerlingen uit de wijde omgeving op af.

Er zijn ook verschillende kinderdagopvangen en BSO’s. 

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?