Overweeg jij om te gaan wonen in Purmer? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft.
We vertellen je meer over al die zaken die Purmer zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Purmer.
Wonen in Den Ilp, overweeg jij de stap te wagen naar dit leuke dorp? Wij vertellen je meer over het dorp en zijn voorzieningen
De Purmer is een polder die tussen Monnickendam, Edam-Volendam en Purmerend in ligt. Doordat deze polder tussen deze 3 plaatsen in ligt, is het dorp feitelijk in drieën verdeeld. Het dorp bestaat voornamelijk uit rechte wegen (die immers na de drooglegging zijn aangelegd) met daaraan weilanden en vrijstaande huizen en boerderijen. Om te zien bij welke gemeente een huis hoort, kijk je naar de letter. M voor Waterland (Monnickendam), E voor Edam-Volendam en P voor Purmerend. Zo bestaat er Oosterweg M en Oosterweg E en Purmerenderweg P en Purmerenderweg M.
In 1618 is men begonnen met het droogmalen van het gebied.
Voor de inpoldering maakte de Purmer deel uit van een aantal bijzondere binnenzeeën in de provincie Noord-Holland, samen met de Schermer en de Beemster. Het waren namelijk meren die in open verbinding met zee stonden. Er was dus ook zout water en eb en vloed. De Purmer had een verbinding met de Zuiderzee en met de Where met de Beemster.
Het karwei is gestopt vanwege de heftigheid van de binnenlandse onrusten, inzake de godsdiensttwisten. In 1620 werd het malen hervat en in 1622 viel de 26,8 km² grote polder droog.
Omdat de Purmer in open verbinding met zee stond was er, voor een middelgroot meer, veel oeverafslag door golven en stroming. Dit was, samen met het winnen van landbouwgrond een belangrijke reden voor inpoldering.
Gelegen tussen Monnickendam, Edam en Purmerend heeft het gebied altijd dienst gedaan als landbouwgrond en behalve veel boerderijen zijn er dan ook geen voorzieningen. Een groot gedeelte van de Purmer is overigens geheel bebouwd door gemeente Purmerend (wijken Purmer-Noord en Purmer-Zuid), maar deze hebben we behandeld onder gemeente Purmerend.
In de Purmer zijn geen scholen, maar wel in de omliggende plaatsen zoals Purmerend, Monnickendam en Volendam. Vanaf Monnickendam rijdt er elk half uur een bus door de Purmer naar Purmerend. In Purmerend zijn verschillende middelbare scholen te vinden.