Overweeg jij om te gaan wonen in Edam? Dan is het handig om te weten wat deze stad allemaal te bieden heeft.
We vertellen je meer over al die zaken die Edam zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van deze stad en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Edam.
Edam heeft officieel stadsrechten en heeft veel historie. Oorspronkelijk is de stad een handelsplaats voor haringvisserij en kaashandel.
In 1357 kreeg Edam stadsrechten. Hierna kreeg de stad toestemming om een nieuwe haven naar zee (de toenmalige Zuiderzee, nu het Markermeer) te graven. Dit werd de Voorhaven en het Oorgat. Hierdoor ontstond een veel betere scheepvaartverbinding met de stad, waardoor de stad belangrijker werd.
De kaasmarkt was een belangrijk onderdeel van de stad totdat deze in 1922 werd afgeschaft. Inmiddels is in 1989 de markt weer heropend en vindt plaats in de maanden juli en augustus waar de kaasmarkt van toen wordt nagespeeld.
Doordat Edam relatief dichtbij Amsterdam ligt is het geliefd bij veel huizenkopers die uit Amsterdam trekken, maar toch in de buurt van Amsterdam willen blijven wonen.
Er is goed busverbinding omdat de stad zich op de doorgaande weg tussen Hoorn en Amsterdam bevindt.
Ook is er een goede auto ontsluiting middels de N247.
Stadscentrum
Het oude stadscentrum van Edam (binnen de vesting) is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dit betekent dat de buitenzijde van de huizen hier cultuurhistorische waarde heeft en voor de toekomst zoveel mogelijk veilig gesteld hoort te worden.
Het is dan ook niet gek dat er in Edam maarliefst 176 rijksmonumenten staan en ook nog eens 95 gemeentelijke monumenten.
Wanneer je door het oude stadscentrum wandelt waan je je snel weer in de sfeer van weleer.
Hier vind je tal van kleine winkeltjes en verschillende leuke eetgelegenheden als restaurant De Fortuna en restaurant La Galera. Hoewel toeristen meestal als eerste naar Volendam trekken, kan ook Edam (helemaal tijdens de kaasmarkten in de zomer) behoorlijk toeristisch zijn.
Nadien is Edam al behoorlijk uitgebreid.
Singelwijk Edam
In de jaren ’60 en ‘70 is de Singelwijk gebouwd. Deze wijk ligt direct tegen de oude kom van Edam aan. De wijk ligt aan de oostzijde van de doorgaande weg Dijkgraaf Poschlaan.
De grootste supermarkt van Edam ligt hier: Albert Heijn Supermarkten
Scholen in deze wijk:
Molenbuurt Edam
In de jaren ’80 en ’90 werd hierachter de Molenbuurt gebouwd.
Alle straten hebben hier, hoe toepasselijk, de straatnamen met een Molen erin.
Ten noorden van deze wijk ligt het sportcomplex van Edam. Met hier de atletiekvereniging, de voetbalclub en een kinderdagverblijf (Berend Botje).
Scholen in deze wijk:
Edam Zuid
Ten zuidwesten van de Dijkgraaf Poschlaan ligt de wijk Edam Zuid.
Deze wijk is opgezet in verschillende hofjes en de huizen zijn gebouwd in de jaren ’70.
Kenmerkend is dat het over het algemeen vrij grote huizen zijn.
Industriegebied
Ten noorden van de N247 is ook nog een klein woongebied te vinden in Edam. Met straten als Groot Westerbuiten en Klein Westerbuiten is dit een zeer tot de verbeelding sprekend wijkje met veelal oudere huizen. Ook is er een kleinschalig jaren ’90 wijkje. Ook aan deze kant ligt Scholengemeenschap de Triade. Dit is een technische Mavo, VMBO kader en basis.
In het industriegebied dat hier ligt is onder andere een Doe-het-zelf-zaak aanwezig (Multimate).