Overweeg jij om te gaan wonen in Broek in Waterland? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft.
We vertellen je meer over al die zaken die Broek in Waterland zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Broek in Waterland.
Het dorp Broek in Waterland staat bekend vanwege de super gunstige ligging vlakbij Amsterdam, de perfecte busverbinding en de prachtige huizen die er staan. Het dorp telt 2760 inwoners.
Door de gunstige ligging is het dorp geliefd bij mensen die de stad Amsterdam ontvluchten en rustiger willen wonen, maar toch dichtbij Amsterdam. Midden door het dorp loopt de N247 die tussen Hoorn en Amsterdam loopt. Zo is er Broek in Waterland Noord en Broek in Waterland Zuid ontstaan.
In Noord ligt het Havenrak met prachtige huizen hieromheen en er zijn straten als De Erven, Het Roomeinde en het Havenrak. Ook is er hier in de jaren ’60 kleinschalige woningbouw geweest.
In Zuid liggen aanzienlijk minder oude panden en heeft met de jaren meer nieuwbouw plaatsgevonden. Recent is hier het nieuwbouwplan “de Trambaan” opgeleverd.
Broek in Waterland is ideaal om doorheen te varen en vanaf het water te bewonderen.
Ook zijn er een aantal bijzondere objecten zoals “het Beroemde Huis” en het Theehuis waar het verhaal van gaat dat Napoleon er heeft overnacht.
Broek in Waterland wordt in de 2e helft van de 13e eeuw vermeld in geschriften. Het werd gevestigd aan het water bij de verbinding tussen de Belmermeer, Broekermeer en Noordmeer. Het was in de 16e eeuw een bloeiende handelsplaats door graanimport uit het Oostzeegebied, haringvisserij en walvisvaart.
Het dorp werd zwaar getroffen door de 80-jarige oorlog en pas in 1573 werd de Broeker handel hersteld.
Midden in het dorp lag het Havenrak en rondom dit water werden rijke huizen gebouwd.
Veel van het geld bleef in het dorp omdat er veelal binnen het dorp werd getrouwd. Een bekend persoon uit Broek is Neeltje Pater (1730-1789), zij woonde aan het Roomeinde 29-35.
Helaas kwam er een einde aan de welvaart in de Franse tijd. Na 1813 moest het dorp op zoek naar nieuwe middelen van bestaan en de voornaamste bron van inkomen werd de melkveehouderij.
De deftige huizen werden omgebouwd tot winkel soms werden de huizen door 2,3 of zelfs 4 gezinnen bewoond. Deze arme tijd duurde tot diep in de 20e eeuw.
Veel van de huizen zijn door mensen van buiten gekocht en opgeknapt. In 1971 werd het dorp aangewezen als beschermd dorpsgezicht en zo werd Broek weer een prachtig dorp.
Wanneer je door Broek in Waterland wandelt struikel je bijna over de gemeentelijke en rijksmonumenten. Er is gelukkig veel van de oude historie bewaard gebleven. Vermoedelijk het meest bekende huis is wel “het beroemde huis” waar prachtige 17e eeuwse schilderijen te vinden zijn.
De Witte Swaen is het restaurant in Broek in Waterland, hier staan zo’n 60 pannenkoeken op het menu alsook een uitgebreide kaart.
Op dit moment is er ook in het Broekerhuis een pop-up restaurant gevestigd.
Er is ook een snackbar: cafetaria de Rob.
Aan de doorgaande weg gelegen is eetcafé de drie noten
Voor je dagelijkse boodschappen kun je uitwijken naar Monnickendam of Amsterdam-Noord, beiden op 10 autominuten gelegen.
Broek in Waterland heeft een Voetbalvereniging (SDOB), er is ook een tennisvereniging (A.T.V. Broek in Waterland), ook is er een gymvereniging (Sparta)
Er is een openbare basisschool genaamd De Havenrakkers in Broek in Waterland. Ook is hier een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en kinderopvang.
Ook in dit dorp is de BSO van Sportify Kids, een speciale buitenschoolse opvang die waar beweging centraal staat bij de opvang.