Appartement verkopen? Dit zijn de meest gestelde vragen
Appartement verkopen? Dit zijn de 7 meest gestelde vragen.
Wil jij je appartement verkopen? Dat gaat net even anders dan het kopen van een huis en dus is het heel verstandig je goed voor te bereiden. Om je hier bij het helpen, heb ik de 7 meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Vraag 1: Waarom moet ik zoveel documenten aanleveren?
Deze vraag krijgen wij heel vaak. Het antwoord op de vraag is simpel.
Bij appartementencomplexen wordt het beheer van de gemeenschappelijke ruimten en het onderhoud van het gebouw geregeld door de Vereniging van eigenaren. (ook wel afgekort tot VvE)
Het is belangrijk om te weten of de Vereniging van Eigenaren gezond is. Is dit namelijk niet het geval, dan kan dit mogelijk kopers afschrikken. Maar het kan zelfs gevolgen hebben voor het bedrag dat kopers kunnen lenen bij de bank.
Daarom willen we voor de start van de verkoop heel goed weten of er bijzonderheden zijn die de verkoop of de waarde van het appartement kunnen beïnvloeden.
Vraag 2: Welke documenten moet ik aanleveren als ik mijn appartement ga verkopen?
Als je appartement gaat verkopen moet je flink wat documenten aanleveren.
Naast de gewone stukken die ook nodig zijn bij de verkoop van een huis, (hier vertel ik je daar meer over) heb je een heel aantal extra stukken nodig. Dit is het overzicht van aanvullende documenten:
- De splitsingsakte,
- de notulen van de laatste vergadering van de Vereniging van Eigenaren,
- de meest recente jaarcijfers van de Vereniging van Eigenaren,
- de begroting voor het aankomende jaar
- het MeerJaren Onderhouds Plan
- het huishoudelijk reglement.
Vraag 3: Ik heb de vergaderingen van de Vereniging van Eigenaren niet bijgewoond is dat erg?
Nee, heel erg is het niet. Want gelukkig wordt er van elke vergadering door de VvE een verslag gemaakt, dus voor de verkoop van je appartement is het niet erg dat je er niet bij bent geweest.
Wel is het zo dat wanneer je er wel geweest zou zijn, je mee had kunnen beslissen over alle belangrijke zaken in het complex en daarmee natuurlijk invloed had kunnen uitoefenen op bepaalde beslissingen of uitgaven.
Vraag 4: De vereniging van Eigenaren heeft geen Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP), is dat erg?
Sinds 2018 is elke VvE verplicht om een MeerJaren Onderhouds Plan te hebben. Dus als deze er niet is, is dat niet handig.
Maar er zijn alternatieven. Als je kunt aantonen dat de VvE jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde opzijzet voor het groot onderhoud. Om dit te kunnen aantonen hebben we dan de verzekeringspolis nodig waar de herbouwwaarde op staat.
Ook zou de VvE kunnen aantonen dat er een alternatieve manier is dan het reservefonds om te reserveren voor het onderhoud.
Vraag 5: Moet de VvE toestemming geven voor de verkoop van mijn appartement?
Nee dat hoeft niet, je bent vrij om je appartement te verkopen. Als uitzondering geldt wel dat wanneer je een parkeerplaats of berging los zou willen verkopen, je dit altijd met de VvE moet overleggen. Meestal is het überhaupt niet mogelijk, maar in sommige gevallen wel en dan is daar meestal in de splitisingakte te lezen hoe dit geregeld is.
Vraag 6: Welke extra kosten zijn er bij de verkoop van mijn appartement?
De kosten voor verkoop van je appartement zijn gelijk aan de kosten voor de verkoop van een huis. Je moet rekening houden met de verkoopcourtage van de verkoopmakelaar en wat kosten die de notaris maakt voor het doorhalen van de hypotheek.
Maar steeds vaker gebeurt het dat de Vereniging van Eigenaren toetredings- en/of uittredingskosten rekent bij de verkoop van een appartement binnen hun complex.
Soms worden er alleen toetredingskosten gerekend, soms alleen uittredingskosten, soms allebei. Je kunt meestal in het huishoudelijk reglement vinden of deze kosten worden berekend. Meestal is dit rond de €150 en €250.
Vraag 7: Mag ik het aandeel in het reservefonds zelf houden?
Als eigenaar van een appartement betaal je maandelijks servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren. Een deel van dat bedrag wordt opzijgezet in het reservefonds. Zie dit als het spaarpotje van de VvE. Hier kunnen grote onderhoudskosten van worden betaald, bijvoorbeeld kosten voor het vervangen van het dak.
Het bedrag dat jij in de tijd dat je eigenaar was van het appartement, hebt ingelegd, blijft helaas in de reserve zitten. Je verkoopt dus niet alleen je appartement maar ook de namens jou opgebouwde reserve.