Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 oktober 2024

NVM kwartaalcijfers kwartaal 3 2024!

Een opmerkelijke ontwikkeling op de huizenmarkt in het 3e kwartaal van 2024?

Wat is er de afgelopen 3 maanden gebeurd in de huizenmarkt? In die blog geef ik jou een kijkje in de ontwikkelingen op de woningmarkt en ik kan je alvast verklappen, die zijn niet alleen opmerkelijk maar ook verrassend.

Dit was opvallend in het afgelopen kwartaal

Het 3e kwartaal valt natuurlijk midden in de zomervakantie en ik kan me dan ook niets anders herinneren dan dat de rustigste periode van het jaar is. Gelukkig maar, want al die makelaars zijn natuurlijk ook ontzettend toe aan zon zee en strand!

Maar dit jaar was het anders dan alle jaren ervoor. Niets vakantie maar alle hens aan dek. Er werden sinds 2020 in 1 kwartaal niet meer zoveel huizen verkocht als in dit kwartaal. Er zijn in totaal 36.940 huizen verkocht! 

Hoe dit komt? Dat is lastig te zeggen, maar we zien in elk geval dat er in het 2e en 3e kwartaal behoorlijk meer huizen te koop werden gezet. 
Toch ligt het totale aanbod inmiddels 10% lager dan een jaar geleden. Er blijft dus sprake van krapte op de markt. Per huizenzoeker zijn er op dit moment 2,1 huizen beschikbaar. Een jaar geleden was dit nog 2,6 huizen. Let wel, het is in beide gevallen erg weinig.

Hierbij is ook opvallend er 25% minder 2/1 kaphuizen te koop kwamen maar dat dit bij appartementen maar een daling van 1% was.

Als je nu kijkt naar welke huizen het meest verkocht zijn in het afgelopen kwartaal, valt er nog iets op. Er zijn 19% meer appartementen verkocht! Daarmee werden appartementen Ă©Ă©n/derde van het totaal aantal transacties.

Hoe komt dit?

In de afgelopen jaren zijn er naar verhouding erg veel appartementen gebouwd. Daarnaast zijn er veel appartementen te koop gekomen die eerder verhuurd werden. Door de nieuwe huurwet is het voor verhuurders op de particuliere markt simpelweg niet meer interessant om appartementen te verhuren.

Huizenprijzen gestegen?

Je kunt de krant niet open slaan of een nieuwsrubriek bekijken en het gaat over de overhitte huizenmarkt. Logisch dus dat je verwacht dat de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal weer een enorme stijging zouden laten zien… Toch??

Niet dus!

Als je de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal vergelijkt met die van een jaar eerder is de prijsstijging inderdaad fors. De huizenprijzen zijn 12,3% gestegen.

Maar als je de afgelopen maanden bekijkt, zie je de stijgende lijn heel duidelijk afvlakken.

Sterker nog appartementen zijn in het laatste kwartaal zelfs 1,1% in waarde gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Ja en nog altijd betaal je gemiddeld een bizar bedrag voor een huis: € 472.627,– k.k. een nieuw record dus. 

Overbieden?

Nog zo’n bizar getal is dat er landelijk 68,8% van de huizen boven de vraagprijs werd verkocht. Gemiddeld werd er 4,6% boven de vraagprijs betaald. 

Toch durf ik te stellen dat er iets aan het veranderen is op de huizenmarkt.
Want wat wij zien en horen in de markt is dat het aantal bezichtigingen per huis al een tijdje aan het dalen is en dit horen we ook in de markt van andere makelaars in Nederland.

Hoewel er dus in het 3e kwartaal meer huizen zijn verkocht, dan de afgelopen jaren, merken we dat er minder kopers in de markt zijn.

Die echte oververhitting met 40 kandidaten op 1 huis, zoals in 2022, toen landelijk ook nog ruim 80% van de huizen boven de vraagprijs werden verkocht en er gemiddeld meer dan 8% boven de vraagprijs werd betaald die is er niet meer.

De NVM geeft aan dat de prijsstijging van maar 0,4% ten opzichte van het 2e kwartaal een correctie op de sterke stijging van het kwartaal ervoor is.

Ik denk dat het komt dat een gemiddeld huis inmiddels niet meer te betalen is voor veel mensen, ondanks dat de hypotheekrente gedaald is.
Maar het heeft er ook mee te maken dat er vaak geen passend aanbod is, waardoor vooral doorstromers blijven zitten waar ze zitten.
Wil jij een bod doen op een huis? Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat je boven de vraagprijs moet bieden, maar zorg dat je goed weet hoe de markt op dat moment voor dat type huis op die plek is zodat je een bod doet op maat. Een aankoopmakelaar kan je hier goed in adviseren. Jazeker, deze kost geld maar kan je dus zeker in deze huizenmarkt onder aan de streep geld besparen.

Hoe nu verder?

Net als vorig kwartaal is mijn oproep dan ook onveranderd. Er moet meer gebouwd worden en dus ook niet alleen voor starters. Wanneer er meer passend aanbod zou zijn voor doorstromers en bijvoorbeeld ook voor senioren, wordt het interessanter om te gaan verhuizen en zou de woningmarkt meer in beweging kunnen komen.

Veel senioren in koopwoningen, maar ook in huurwoningen blijven nu zitten. Als zij namelijk naar een kleiner koophuis of huurhuis zouden willen verhuizen is er enerzijds geen aanbod en anderzijds stijgen hun maandlasten zoveel dat verhuizen heel onaantrekkelijk is. 

Zoals beloofd heb ik nog wat extra’s voor je als geinteresseerd bent in de huizenmarkt van Amsterdam, Purmerend of Zaandam. Ik heb de belangrijkste cijfers voor je op een rijtje gezet in een handige gratis download. Klik op de link hieronder en je ontvangt hem van me.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?