Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 19 september 2024

Vragenlijst verkoop woning. Hoe zit dat?

In dit blog ga ik het met je hebben over de NVM vragenlijst bij de verkoop van een woning.

Een hele mond vol! Waar vul je die lijst eigenlijk voor in? Voor wie is het goed? En vooral: is het verplicht? In dit blog vertel ik het je!

Vragenlijst verkoop woning, verplicht of niet?

Wanneer jij je huis gaat verkopen komt er super veel op je af. Natuurlijk is het logisch dat er nog veel onbekend is en dat jij je afvraagt of je misschien wat tijd kunt besparen. Het invullen van de vragenlijst kan heel veel werk zijn, het niet invullen kan je dus een hoop tijd besparen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Dat mag zeker! De vragenlijst voor de verkoop van een woning is niet verplicht om door de kopers in te vullen. Lekker zou je denken, dat scheelt je een hoop tijd. Maar helaas is niets minder waar.

De mededelingsplicht

Als koper heb je, bij het verkopen van je huis een mededelingsplicht. Dit wil zeggen dat je aan de koper alles moet vertellen wat je weet van je huis. Het zou kunnen dat er dingen zijn waar je niets vanaf weet, maar alles wat wel bij je bekend is moet je delen. Hier komt ook meteen de vragenlijst van pas. Dit is eigenlijk een soort afvinklijst van alles dat je aan de koper zou moeten vertellen als je gaat verkopen.

Deze vragenlijst wordt tijdens de bezichtigingen met kopers al gedeeld en wordt ook onderdeel van de koopakte. Door het zorgvuldig invullen van deze vragenlijst en het delen ervan, heb jij alles verteld wat belangrijk is om te melden aan de koper. Bij eventuele problemen in de toekomst kan je goed laten zien dat jij je aan de meldingsplicht gehouden hebt.

Vragenlijst verkoop woning, wat als je het niet doet?

Wat nou als je de NVM vragenlijst niet zou invullen? Je loopt dan niet alleen een stuk bewijsmateriaal mis. De kans is groot dat je dan iets vergeet te vertellen wat voor een koper wel interessant is. Dit vergroot de kans op problemen achteraf. Het is dus niet verplicht om de vragenlijst in te vullen, maar eigenlijk wil jij je huis gewoon niet zonder verkopen. Sterker nog als wij een huis verkopen, dan doen we dit niet zonder ingevulde vragenlijst!

Als je een verkoper bent en zelf nog nooit in het huis hebt gewoond dan is het logischerwijs moeilijker om de vragenlijst in te vullen. Je kunt natuurlijk geen vragenlijst invullen over een huis waar van je niets weet. Even goed is het wel belangrijk dat de toekomstige koper van het huis wel de eventuele gebreken weet.

Vragenlijst verkoop woning, Deel A

Goed om te weten is dat de vragenlijst uit twee delen bestaat. Je hebt vragenlijst Deel A en vragenlijst Deel B. 


Deel A gaat over jezelf en niet over het huis. Hierin vertel je zaken als:

  • Ben je getrouwd?
  • Wanneer heb je het huis gekocht?
  • Waarom ga je verkopen?
  • Is er sprake van een echtscheiding?
  • Is er sprake van een overlijden?
  • Hoeveel hypotheek zit er op het huis?
  • Is er beslag gelegd op het huis?
  • Enzovoort

Hieruit kun je op maken dat dit een heleboel persoonlijke vragen zijn. Deze vragenlijst is alleen voor de makelaar en komt dus niet bij kopers terecht. De makelaar kan, hiermee onderzoeken of jij mag verkopen en of er geen andere hobbels op de weg naar de verkoop liggen.

Vragenlijst verkoop woning, Deel B

Deel B gaat over het huis en wordt dus gedeeld met de koper.

In dit deel beantwoord je allerlei vragen over het huis. Het is dus super belangrijk dat je hierin alles vertelt wat je weet en geen dingen verzwijgt. Heeft de koper namelijk achteraf een gebrek en kan er bewezen worden dat je het wist, dan ben je alsnog aansprakelijk. Niet zo handig dus…

Als exteraatje heb ik een lijst gemaakt van alle belangrijke zaken in huis, waarbij je de leeftijden kunt invullen. Deze kun je dan inleveren bij je makelaar en die is dan direct van alle leeftijden op de hoogte. Wel zo gemakkelijk!

Dat was de blog alweer! Heb je nu nog vragen, omdat je een koopakte hebt liggen en heb ik per ongeluk je vraag niet beantwoord, stel ze gerust.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?