Vrijstelling van overdrachtsbelasting, hoe zit dat?
Overdrachtsbelasting, je hebt er misschien wel van gehoord. Dit best saaie onderwerp wordt ontzettend belangrijk op het moment dat je een huis gaat kopen. Zeker als je jonger bent dan 35 jaar want dan heb je in sommige gevallen recht op vrijstelling.
Wil je precies weten wat overdrachtsbelasting is en hoe je aanspraak kunt maken op de vrijstelling? Dan moet je zeker even verder lezen.
Heb jij recht op de vrijstelling? Kom er binnen een paar minuten achter!
Ik vertel je over de volgende zaken meer:
- Wat is vrijstelling van overdrachtsbelasting?
- Wat is starters vrijstelling?
- Wanneer krijg je vrijstelling van overdrachtsbelasting?
- Hoe kun je vrijstelling van overdrachtsbelasting aanvragen?
- Wat is leidend bij de aanvraag van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, de koopsom of de taxatiewaarde?
Bekijk de video:
Wat is vrijstelling van overdrachtsbelasting?
Wanneer je een huis of bijvoorbeeld een bedrijfspand koopt en het eigendom gaat over, betaal je overdrachtsbelasting. Er wordt dan belasting geheven vanwege het feit dat het eigendom over gaat op een nieuwe eigenaar.
Op dit moment is het voor met name starters op de woningmarkt erg lastig om een huis te kopen. Om hen hierbij een handje te helpen heeft de overheid de vrijstelling van de overdrachtsbelasting ingesteld.
Wat is starters vrijstelling?
Vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt ook wel startersvrijstelling genoemd. Het is dus het duwtje in de rug dat de overheid geeft aan iedereen die zijn eerste stappen zet op de huizenmarkt. Starters krijgen van de overheid dus een fiscaal voordeel.
Wanneer krijg je vrijstelling van overdrachtsbelasting?
Als koper kun je beroep doen op de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting, maar dan moet je wel aan de volgende 5 voorwaarden voldoen:
- Je koopt een onroerende zaak welke een woonhuis is.
De startersvrijstelling gaat niet op voor bijvoorbeeld een bedrijfspand.
Ook een appartementsrecht, een erfpachtsrecht of bijvoorbeeld een recht van opstal vallen onder de vrijstellingsregeling.
Een woonark is een geval apart. Omdat een woonark geen onroerende zaak is, is deze vrijgesteld van overdrachtsbelasting.
De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is niet geldig bij de volgende zaken:
- Bedrijfsgebouw
- Losse garagebox
- Grond bestemd voor woningbouw
- Te slopen woonhuis
- Vakantiewoning
- Steiger en water bij een woonark
- Kerkgebouwen
Voor al deze zaken geldt het hoge tarief van 10,4% en dus ook niet het lage tarief van 2%.
- Je koopt een woning waar je zelf voor langere tijd in gaat wonen.
Deze is echt heel belangrijk. Ben je van plan om niet zelf in het huis te gaan wonen en om bijvoorbeeld het huis te gaan verhuren, dan kun je geen beroep doen op de startersvrijstelling en verval je in het hoge tarief van 10,4% overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor de aankoop van een vakantiehuis of voor het kopen van een huis voor een kind.
- Je bent op het moment van verkrijging jonger dan 35 jaar.
Is 1 van de 2 kopers jonger dan 35 jaar, dan verval je naar 1% omdat 1 van de 2 kopers maar beroep kan doen op de startersvrijstelling.
- Op het moment van verkrijging mag de woningwaarde niet hoger zijn dan €510.000-.
Dit is het tarief van 2024 en dit tarief wordt jaarlijks aangepast. En let hierbij ook op, dat dit de waarde is inclusief alle aanhorigheden. Een bij het huis horende garage bijvoorbeeld hoort in dit bedrag. Is de waarde van het huis hoger dan dit bedrag, dan verval je in het tarief van 2% overdrachtsbelasting.
- Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling. Woon je dus nu in een koophuis maar heb je bij de aankoop geen gebruik gemaakt van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Dan kun je dat alsnog doen voor het volgende huis dat je wilt gaan kopen.
Je kunt overigens ook de bewuste keuze maken om de startersvrijstelling niet te gebruiken bij het kopen van je eerste huis,
Als je al weet dat je binnen korte tijd naar een duurder huis wilt gaan verhuizen, zou je de keuze kunnen maken om de vrijstelling voor dat huis aan te vragen.
Bedenk je hierbij wel dat de overheid best wel wispelturig is en de regeling zou kunnen afschaffen. In dat geval zou je dan achter het net vissen.
Heb jij recht op de vrijstelling? Kom er binnen een paar minuten achter!
Hoe kun je de vrijstelling van overdrachtsbelasting aanvragen?
Om voor de verlaagde vrijstelling in aanmerking te komen, moet je een verklaring overdrachtsbelasting invullen. Het is erg belangrijk dat deze ondertekende verklaring voor de overdracht in het bezit is van de notaris. Hier kun je hem downloaden.
Koop je het huis samen? Dan moet je beiden een vrijstellingsformulier invullen en ondertekenen.
De notaris zorgt ervoor dat je verklaring overdrachtsbelasting wordt toegevoegd aan de akte van levering.
Benieuwd naar wat er precies gebeurt vanaf het moment dat je een huis gekocht hebt? Hier vertel ik je meer over de overdracht
Wat is leidend bij de aanvraag van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, de koopsom of de taxatiewaarde?
Voor de berekening van de hoogte van het te betalen bedrag voor de overdrachtsbelasting wordt normaal gesproken de verkoopprijs gebruikt.
Maar wat nu als de koopsom onder de grens voor het verkrijgen van de vrijstelling valt (€510.000 in 2024) maar de taxatie van het huis hoger uitvalt?
Hier deed enige tijd geleden een rechter uitspraak over. Het zal je misschien verbazen maar er werd besloten dat de taxatiewaarde leidend was.
Dat betekende voor de koper een fikse domper aangezien hij nu geen aanspraak kon maken op de vrijstelling.
Wil je hierover meer weten? Hier vind je het hele artikel.