Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 18 september 2018

Tips voor startende huizenkopers

Je wilt je eerste huis gaan kopen. Eigenlijk ben je er al een paar jaar aan toe, maar nu staat je besluit vast. Er breekt een spannende tijd aan die je goed voorbereid tegemoet wilt treden. Voordat je de eerste stap zet, bereid ik je in deze blog graag voor op de start van je wooncarrière. Door de onderstaande 5 tips ter harte te nemen, voorkom je beginnersfouten die starters op de woningmarkt vaak maken.

1. Bereid je als starter financieel goed voor

De zoektocht naar een geschikte starterswoning begint met een afspraak met een financieel adviseur. Mijn advies is om eerst bij vrienden en familie naar hun kennis en ervaring te vragen. Misschien dat zij goede ervaringen hebben bij specifieke hypotheekadviseurs. Kijk daarnaast vooral ook eens online op reviewwebsites zoals Advieskeuze.nl of Independer.

Heb je twee of meer adviseurs op het oog, informeer dan of je eerst een vrijblijvend hypotheekadvies kunt krijgen. Door beide adviezen te vergelijken, krijg je een beter beeld van je persoonlijke situatie. Wees bewust van het feit dat je tegenwoordig als starter eigen geld mee moet nemen wanneer je een huis wilt kopen. Zonder spaargeld of financiële hulp van iemand is het als starter niet mogelijk om een huis te kopen.

2. Maak een wensenlijst

Tijdens je zoektocht zal je een hoop koopwoningen voorbij zien komen. Om je niet te laten overweldigen en gericht te kunnen zoeken, is het aan te raden om een short list van je minimale vereisten op te stellen. Welke zaken hebben prioriteit en wat zijn beslist deal breakers voor je? Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende punten:

  • De wijk waarin je wilt wonen
  • De minimale hoeveelheid kamers (dat is inclusief de woonkamer)
  • Het minimale woonoppervlakte
  • De ligging van de tuin of het balkon

Besef goed dat met de huidige stijgende huizenprijzen op de overspannen huizenmarkt, het steeds moeilijker wordt om een woning te kopen. Je moet dus realistisch zijn, wil je überhaupt kans van slagen hebben. Bedenk ook dat het ideale huis niet bestaat.

3. Een slimme starter is op de toekomst voorbereid

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Echter is het wel verstandig om je in je woonkeuze te laten leiden door de verschillende mogelijkheden die je voor ogen hebt. Weet je bijvoorbeeld of je op termijn samen wilt gaan wonen? Zo ja, is hier dan ook de ruimte voor?
Zijn jullie van plan om met zijn tweetjes te blijven of denken jullie aan gezinsuitbreiding? Wanneer je samen een huis gaat kopen, is dit wel het moment om HET gesprek te hebben.

En wanneer je nu alleen koopt, kan het zomaar zo zijn dat je over een tijdje samen wilt wonen. Is daar ruimte genoeg voor, of moet je dan alweer supersnel verkopen?

Veel woningen hebben mogelijkheden om uit te bouwen. Een uitbouw, een dakkapel of een nokverhoging: het kost wat, maar je kunt zo bij veel huizen meer woon-vierkante-meters realiseren.

Wat de toekomst brengt weet niemand, maar even stil staan bij de mogelijkheden kan zeker geen kwaad.

4. Kijken, kijken wel/niet kopen

Je weet nu wat je kunt uitgeven en hebt een goed idee van hoe en voor hoe lang je wilt wonen. Nu begint het allerleukste onderdeel: Fundaën!

Want voor de meeste mensen begint de zoektocht naar een koophuis bij Funda. Urenlang rondsnuffelen in andere huizen en daarna enigszins verliefd de verkopende makelaar bellen: spannend!

Helaas is het enthousiasme meestal van korte duur. Eenmaal de makelaar aan de telefoon blijkt het huis vaak al verkocht te zijn, terwijl dit nog niet op de website vermeld stond.

Makelaars maken dit vaak pas bekend wanneer de wettelijke 3 dagen bedenktijd is verlopen en de woning dus pas écht onder voorbehoud is verkocht.

Woningen vinden die nog wel te koop staan, betekent dan ook goed zoeken. Maar wist je dat Funda de huizen die verkocht zijn nog een jaar op de site laat staan? Dit betekent dat je zonder kosten te maken al behoorlijk wat info kunt vinden over woningen die in dezelfde buurt verkocht zijn.

Wil je er eerder bij zijn, dan zijn er verschillende soorten zoekservices te vinden. Dit kan via Funda, maar vaak ook via de plaatselijke makelaar, die de markt, en dus ook de huizen die in de verkoop gaan, als geen ander kent.

Veel makelaars zetten hun nieuwe aanbod tegenwoordig ook op hun Facebookpagina en hun eigen website, voordat deze op Funda verschijnt. Het kan dus geen kwaad de pagina’s van de verschillende makelaars te liken en ook de websites in de gaten te houden. Daarnaast is het vaak mogelijk om je in het zoekerssysteem van een makelaar in te schrijven, zodat je dagelijks op de hoogte bent. Zo zit je er bovenop en vergroot je jouw slaagkans.

5. Tijd om rond te kijken

Wanneer je uiteindelijk een geschikt huis gaat bezichtigen, bedenk dan dat je meestal niet de enige bent. Veel makelaars kunnen de hoeveelheid kijkers maar nauwelijks aan en organiseren daarom vaak een open huis.

Het is dan ook belangrijk dat wanneer je een afspraak inplant, je de makelaar vraagt naar de wijze van verkoop. Zo weet je op voorhand of je tegelijk met anderen door het huis zal lopen, of er hiervoor een inschrijving bestaat en of je de mogelijkheid hebt om het huis later nogmaals te bezichtigen.

 

Nog een extra tip dan…

Zoals je leest, hebben we tips te over en ik zou je gemakkelijk 20 tips kunnen geven. Deze bewaar ik echter voor een volgend blog. Uiteindelijk is het voor de start van je zoektocht het allerbelangrijkst dat je je supergoed voorbereid, zodat je zoveel mogelijk weet wat je te wachten staat op de huizenmarkt. Om je daarbij te helpen hebben we een handig e-book samengesteld waarin we het hele aankooptraject van begin tot einde uitleggen en je tips geven waarmee jij goed voorbereid de woningmarkt op kunt. Hier kun je het gratis downloaden.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Huis kopen als een pro

Gratis e-book "een huis kopen doe je zo"

Download in een paar klikken direct en ontdek alles over het kopen van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?